I n c e s t

25. 09. 2014 17:55:00
Téma oživil návrh na zrušení trestní zodpovědnosti v Německu. Tak se na něj podívejme, na incest...

Vynechám teď to, že v přírodě, zejména mezi opicemi, není incest nic extra – vyjma styku matky s nedospělým synem. Přejděme rovnou k lidem.

Zřejmě první incest popsaný v Bibli je z příběhu o Lotovi a jeho dcerách. Jak všichni nejspíš víme, Lotova žena se při zničení Sodomy a Gomory otočila, stal se z ní solný sloup a Lot se ukryl s dcerami v jeskyni. Mysleli si, že jako jediní přežili. Dcery poté otce opily a jedna podruhé s ním souložily v zájmu zachování rodu. Poměr Adama a Evy vynechávám, protože si zcela nejsem jistá jejich rodinnou vazbou. I dále v celé historii lidstva nebyl incest nijak ojedinělý, spíše naopak. Kvetl ve všech sociálních vrstvách s větším či menším stupněm utajení, a jako společenské téma byl tabu, přestože se o něm vědělo. Incest lákal i svou dramatičností v mezilidských vztazích, takže byl vděčným tématem umělců, spisovatelů, malířů. Někteří filozoficky a psychologicky ladění vědátoři, jako např. Gustav Jung, se incestem zabývali celkem podrobně. Jung například zdůvodňoval incestní sny symbolicky jako „ ukazatele potřeby nové adaptace, která by byla v lepším souladu s pudovým základem“( citace). Tato jeho domněnka ovšem byla důvodem k názorovému rozchodu s Freudem, který upřednostňoval psychoanalýzu jako takovou.

Dále dle údajů(http://cs.wikipedia.org/wiki/Incest) proběhla studie incestů u sezdaných párů vzniklých v izraelských kibucech, které fungovaly jako internátní jesle, školka a škola s výsledkem, že děti, které spolu vyrůstaly od nejútlejšího dětství neměly k sourozeneckému incestu sklony – respektive, vůbec by je nenapadl, na rozdíl od sourozenců, kteří si byli vzdálenější věkově, nebo přízní (nevlastní). Toto také potvrzuje Uzlovo pravidlo 30 měsíců, viz odkaz na článek níže.

V současnosti je stále incest většinou tabu. V některých státech je kriminalizován, v jiných je to pouze přečin, a v některých není nijak trestně stíhán (Španělsko, Francie a Argentina – co se týče Evropy). Loni byla objevena jakási skupina – sekta, kde po čtyři generace fungovalo rozmnožování formou incestu a je třeba říct, že většina potomků je nějak psychicky nebo fyzicky poškozených. Dále není od věci se zmínit o tom, že existuje incest psychologický tzv. vztahový, založen zejména na psychické závislosti z důvodu např. opuštění rodiny otcem, kdy se tak syn pasuje do role otce a jeho povinností, byť ne v celém rozsahu. Což v konečné fázi není z psychologického hlediska pro dítě vhodné ani dobré. Za daných okolností je jistě lepší co nejdříve si najít jiného partnera, protože čím déle žije matka s takto psychicky zrychleně vyspělým synem sama, tím rychleji vzniká abnormální vztah mezi nimi, byť k sexu dochází spíše ojediněle( cca v 1%). Totéž jde samozřejmě aplikovat i na opuštěné otce s dcerami, ale s dovětkem, že tam dochází k incestu fyzickému neporovnatelně častěji, a to údajně, dle sexuologa Uzla až v 78%. V tom jsou ovšem započítány i incestní fyzické vztahy v úplných rodinách. Když už jsme v těch procentech, tak ten zbytek procent dělají incestní vztahy v rodině plošně (3% ) což znamená, že se ta rodina tak nějak incestně proplétá. Zbytek (tj.18%) připadá na sourozenecký incest – to vše jsou dle Uzla údaje z kriminální policie ČR. Takže se dá předpokládat, že se to týká pouze „profláknutých“ případů. (http://www.novinky.cz/zena/vztahy-a-sex/231221-radim-uzel-co-nam-brani-v-incestu.html).

Když se podívám na porno stránky, je incestní téma celkem sledováno. Proč lidé mají potřebu sledovat sex „ jakože“ příbuzných těžko říct. Nejvíce bylo porna otec x dcera (zřejmě potřeba a touha dospělého, a přesto nevyzrálého muže po lolitce), následovala porna sourozenců ( nevyzrálost, zvědavost, nuda, alkohol), a několik obzvlášť pro mě hnusných - matka x syn. Zkušebně jsem si pustila ukázku všech incestních možností a jedinou, kterou jsem byla schopna jakž takž akceptovat, byl sex nevlastního otce s dospělou dcerou, byť i tak mi to přišlo ze strany otce málo pochopitelné. Ale což, nejsem chlap a nevím, jak to v hlavě muž jako samec má. Je zřejmé, že to nedělají nevlastní otcové všichni, ale výše uvedené procento u šetřených případů ( a to zřejmě nebyla děvčata plnoletá), je přeci jen silné kafe. Byť z pohledu „krevního pouta“ jsou to vlastně cizí lidé. Pro mě je to jako pro matku nepochopitelné, zejména pokud otec nevlastní dceru vychovává od mala a nepřišel k ní najednou až v dospělosti. O incestu mezi pokrevními příbuznými nemluvě.

Domnívám se ovšem, že co člověk, to názor, stejně jako jsem přesvědčená, že psychicky se incest jen tak nevstřebá, a mnoho z mladých lidí potřebuje odbornou pomoc (http://www.databazeknih.cz/knihy/vrazda-duse-incest-a-jeho-terapie-111289).

Ovšem plošná kriminalizace těchto nestandartních rodinných vztahů také asi není v pořádku, stejně jako úplné uvolnění právní odpovědnosti. Rozhodně bych byla pro trestní odpovědnost dospělého vůči nedospělci. Domnívám se, že dospělý muž či žena, který využije k sexu nedospělého (ano, tím myslím člověka do 18ti let) rodinného příslušníka, byť s jeho souhlasem, zneužívá a manipuluje nenapravitelně s jeho psychikou, a hlavně zadělává na nezdravý přístup k sexu a potažmo vztahům do budoucna...

A co si myslíte vy?

Autor: Johanka Ulrichová | čtvrtek 25.9.2014 17:55 | karma článku: 17.00 | přečteno: 3175x

Další články blogera

Johanka Ulrichová

Dáme si Tečku na nádraží mámo, a pohoda džez, máme to v suchu...

Zásadní otázky v souvislosti s covidem, které by si měl klást každý, ale neklade: ono je to vytěsňování pohodlnější...Ptám se, a chci odpovědi.

7.11.2021 v 18:55 | Karma článku: 44.79 | Přečteno: 5950 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 19.99 | Přečteno: 270 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 29 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.11 | Přečteno: 286 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.55 | Přečteno: 499 | Diskuse
Počet článků 46 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1815

Máma čtyř dětí, záchranář ve výslužbě, žena......hledající odpovědi a dialog...Aktuálně s nejmladším synem na cestách...Uvidíme, co svěží vítr změn přinese....

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...