Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sedíc na balvanu v río Palo Alto, rozjímám, proč ho nepřerazit....Pro tebe, Maxi

Původní záměr byl posnídaňovej relax poblíž volkánu Barú v překrásně exotický horský přírodě...Nakonec ale sedím na balvanu jako žába zakletá do mezigeneračního konfliktu s vlastním prepubertálním potomkem.

Je 9 ráno. Po snídani se spoustou místního exotickýho ovoce , domácíma vajíčkama a čerstvě umixovanýho džusu z ananasu se naše cesty rozcházejí. On jde na pokoj, kde bude natěšen sledovat oblíbený youtubery, a já jdu k horský říčce za chalupou relaxovat. Kdyby tu nerostly exotický stromy, tak Šumava hadr. Nutno podotknout, že odpočinek je zaslouženej, páč včera sme podnikli sedmikilometrovou túru po okolí. Chvíli se mi relax daří, páč si uvědomím, rozdílný ševelení, bublání a vodní hudbu přicházející zleva i zprava...Sleduju kolibříky a ostatní ptactvo, nízký mraky nad okolníma horama a už už bych se odpoutala od reality, když najednou nejdřív záblesky a pak bouře myšlenek. Úryvky konfliktů a nepochopení s mým synkem najednou úplně pohltí mou mysl.Ale proč?

Tady sedávám a rozjímám...

Je mu devět. Samozřejmě je mi jasný, že samo o sobě cestovat takhle daleko do naprosto odlišný kultury je celkem náročný. On moc netušil co očekávat, a já zase podcenila náročnost přizpůsobování se všemu okolo. Někdy je můj mozek celkem dost zavařenej, páč mi v hlavě lítaj anglický, španělský, italský a český slovíčka, fráze a vyjádření, a z toho se snažím dát dohromady co potřebuju. Někdo tady anglicky mluví, jiný ne, takže reaguju podle situace a požadavku na dorozumění. Ani v angličtině se ale nepouštím do obsáhlejších diskuzí, protože na ně prostě nemám. Jsem z generace učící se ve škole rusky a azbuka mi je tu překvapivě k ničemu. Aktuálně mi španělština stačí na přesuny, pořízení ubytka a jídla, ale na dlouhý řeči to taky není. Max se nejspíš často cítí trochu opomenut, páč je z komunikace defakto vyjmut. Nejdřív sem měla představu, že nebudeme plánovat a necháme situaci nějak vyvíjet, ale velmi brzo mi bylo jasný, že Max potřebuje určitej rytmus a jistoty. Tak vždycky v aktuálním ubytku plánuju to následující včetně cesty, takže zatím nevznikl žádnej problém. Cestuje se tu opravdu plynuleji než v Čechách. Sice s přestupy, ale v podstatě bez čekání. A to prosím bez jízdních řádů. Prostě si stoupnete k silnici a tam každou chvilku zastaví minivan, minibus, velkej bus  nebo taxi. Zeptáte se na váš směr, a protože se vesměs držíme hlavního směru obvykle do 10 minut jedeme dál....Ubytka hledám s vlastní koupelnou a s klimoškou nebo větrákem, aby měl syn určitej standart. Často ve vnitrozemí i s bazénem nebo s říčkou, aby se vyčvachtal, páč když sme u oceánu, je ve vodě pořád.

I vtý horský ledárně se aspoň ráchá...

Vždycky sem si myslela, že děti vynikají tím, že umějí žít okamžikem. Ne tak můj malý muž. Vždycky se v aktuálně prožívanym okamžiku těší na něco, co bude následovat. Neustále vyžaduje motivaci. Pokud jí nedostane ( a ne vždycky na to mám sílu a energii) tak u něj velmi brzo vidím náznaky znuděnosti, otrávenosti a odevzdanosti. Nejvíc sil mi ale stojí jeho v podstatě nekončící nesouhlas se vším co přijde z mé strany. Jako vím, že je v prepubertě a v nezvyklym prostředí, ale někdy je toho přespříliš a mám chuť ho přetrhnout. A nebo prodat na trhu jako dětskýho otroka. No, to by asi neklaplo. Ne, že by ho nikdo nechtěl, ale ta práce....Co to jako je? Ačkoli - v minulym ubytku mu dovolil majitel a kuchař v jedný osobě vařit večeři, a Max byl doslova nadšen, takže to pak aplikovali po celou dobu. Jenže to ne všude jde. Je mi jasný, že se drží svých jistot a odchylky vetuje už jen z principu svý vlastní rovnováhy. A to mi vede k další úvaze: Proč vlastně někdy tak zarytě trvám na svých požadavcích? Je to snad otázka života a smrti? To fakt není, navíc když je situace vážná, funguje jak hodinky. Teda většinou.Chci snad mít teda vždycky pravdu? Nebo jakože z pozice dospělýho navrch? Chci snad, aby fungoval podle pořekadla " zohýbaj ma mamko, dokud som ja Janko, až ja budem Jano, nezohneš ma mamo?" Takhle mi vychovávala moje máma a o to vzpurnější sem přece byla...

Na vesnickym trhu si sám nakoupil, co chtěl. Dostal ode mně 10 dolarů.

Ten malej muž má svý názory, sny, zkušenosti, představy. Základ výchovy ode mně dostal do 5ti let a teď už jen rozvíjí to, co v sobě má. Proč mu víc nedůvěřuju? Proč mám strach, že to, co sem do něj vložila, přebije nějakej holobrádek z youtubu? Vzpomínám, jak moje máma říkala, že starší synové rostou pro kriminál. Jen na základě toho, že jsem s nima vesměs diskutovala. Nerozkazovala. A vejprask proběhl asi tak 3x, a nebylo mi z toho dobře. Přesto, a nebo spíš právě proto jsou z mých tří dospělých dětí lidi,  na který jsem pyšná. Po člověčí stránce jsou naprosto v pořádku. Jejich smysl pro spravedlnost je nezměrnej, a jejich životní poctivost obdivuhodná. Maj to v hlavě srovnaný. Maxe nebiju vůbec. Vždyť kdo z nás, pleskne kolegu, kamaráda nebo známýho jen proto, že ho štve, nebo dělá něco jinak? Tak proč používáme násilí při výchově? Beru to jako argumentační selhání. Facka není argument. Jako bychom náš názor neuměli obhájit jinak než z pozice síly. A vlastně podobně je to i s verbálníma konfliktama. Jako bychom se pořád snažili přebít názor potomka a mít poslední slovo. Kde je nadhled? Kde jsou zkušenosti? Vztekáme se, když neplní naše očekávání. Když se vzpouzejí jediný cestě, která je z našeho úhlu pohledu ta správná. Ale...Je? Kolik chyb sme udělali a nesli následky? Já fakt hodně. A to je třeba je naučit. Že maj právo  na chyby, ale že se k tomu pojí i umění nést následky za špatný rozhodnutí. Můžeme jim ukazovat možnosti a vzít na vědomí, že díky přístupu k informacím mají větší přehled, než tušíme. V dobrém i zlém. Je přece tolik cest. Některý sou klikatý a přesto mohou vést k cíli. A nebo  nemusí, páč cesta je cíl. Ale tím, že je to nenecháme vyzkoušet jim nepomůžeme.Nejsou to blbísci, jen jim často nedáme na výběr.

Umluvil mi k péči o potulnýho psa, kterej pak byl několik dnů v naší společnosti.

Další věcí je vlastní vzor. Když je Max sprostej a já ho napomenu, samozřejmě odvětí, že já to taky říkám...A má pravdu, nejdu pro sprostý slovo daleko. On samozřejmě ví, že se to nemá, a jen tak provokuje a čeká, jak se k tomu postavím. Aktuálně jedeme v tom, že se napomínáme vzájemně, což je tedy v mym případě dost otravný, takže si začínám dávat víc pozor. Ani bych neřekla, jak často řeknu sprostý slovo. 

A v tom si tak tady na tom balvanu ve Střední Americe uvědomuju, jak moc svýho syna potřebuju. Jak  moc se zrcadlíme navzájem a jak moc se vzájemně od sebe učíme. A to se počítá, si myslim.

 

Autor: Johanka Ulrichová | neděle 30.9.2018 13:00 | karma článku: 14,00 | přečteno: 348x
  • Další články autora

Johanka Ulrichová

Dáme si Tečku na nádraží mámo, a pohoda džez, máme to v suchu...

Zásadní otázky v souvislosti s covidem, které by si měl klást každý, ale neklade: ono je to vytěsňování pohodlnější...Ptám se, a chci odpovědi.

7.11.2021 v 18:55 | Karma: 44,80 | Přečteno: 5953x | Diskuse| Ostatní

Johanka Ulrichová

R.I.P. Terezo Spencerová

"Ranní kávička" s Terezou Spencerovou už nebude...Nebudu se spiklenecky pochechtávat s hrnkem kafe...A souhlasně přikyvovat. A překvapeně kulit oči nad jejím úhlem pohledu.

7.4.2020 v 18:00 | Karma: 37,90 | Přečteno: 1942x | Diskuse| Společnost

Johanka Ulrichová

Sama s dítětem po Střední Americe - díl IV. -Las Tablas, Las Lajas

...aneb naše motto "Mít se krásně"....Jak drobný nepříjemnosti vyvažujou krásný maličkosti a obráceně...Hmyz x mušle, bouřky x oceán, minibusy x výhledy...

24.9.2018 v 11:35 | Karma: 14,45 | Přečteno: 303x | Diskuse| Cestování

Johanka Ulrichová

Sama s dítětem po Střední Americe - Las Catalinas, Coronado

Častá otázka sledujících je: Proč tam jste? Popravdě mi tenhle dotaz celkem udivuje, páč je spousta důvodů, proč být ve Střední Americe, ale když nad tím tak přemýšlím, odpověď zní: Protože jsem chtěla.

8.9.2018 v 12:52 | Karma: 15,25 | Přečteno: 469x | Diskuse| Cestování

Johanka Ulrichová

Sama s dítětem po Střední Americe...První týden-Panama City

Po týdnu v Panamě máme za sebou aklimatizaci, mírnej kulturní šok, začínám krapítko pobírat španělštinu, občas šílim z Maxe - když nechce, nehnu s nim....Ale zatím zvládáme celkem slušně, i když občas stres je, to zase jo....

31.8.2018 v 15:59 | Karma: 16,12 | Přečteno: 533x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1815x
Máma čtyř dětí, záchranář ve výslužbě, žena......hledající odpovědi a dialog...Aktuálně s nejmladším synem na cestách...Uvidíme, co svěží vítr změn přinese....

Seznam rubrik